Ушу за деца

Най-доброто, което можем да направим за нашите деца е да им дадем възможност да развият своя пълен потенциал като личности /умствено и физически/, защото те са нашето бъдеще. Това, какви ще бъдат те утре зависи от това какво ще направим ние днес за тях.

Какво тренират децата?

Форми /таолу/, които включват удари с ръце и крака, захвати, хвърляния, удари във въздуха със скок. Всички тези технически действия са сведени до комплекс от свързани стилизирани движения, с хореография – таолу, които имитират бой /атака и защита/ с един или няколко човека, с оръжие или без. Децата тренират индивидуални форми, при които няма двубой и физически контакт. Ефективните тренировки по таолу са такива, че човек лесно може да премине към друга дисциплина в ушу или въобще друг спорт. Развитието е всестранно.

Занятията по таолу са един от най-ефективните методи за развитие на детето. С възрастта и опита се преминава от по-прости към по-сложно форми, включващи акробатически елементи, повишени изисквания за гъвкавост, скорост и издръжливост.

През първата година се изучават базови техники и кратки форми без оръжие, като се набляга на общата физическа подготовка, издръжливост, гъвкавост и координация на движенията. С всяка следваща година изучаваните техники и форми се усложняват, като започва и изучаването на форми с оръжие – сабя, меч, тояга, копие.

На този линк можете да видите една от формите, които се изучават през първата година – http://www.youtube.com/watch?v=cCN3ThliCXk

Ето и още няколко линка с изпълнения на деца, за да придобиете по-пълна представа:

Клип 1, Клип 2, Клип 3

Защо да изберем УШУ за нашето дете?

Тренировките по ушу развиват сила, гъвкавост, координация на движенията, издръжливост, концентрация на вниманието, имат оздравителни ефекти и положително психофизическо въздействие.

Спомагат за развитие на качества като дисциплинираност, търпение, постоянство, целеустременост и упоритост

Помагат на по-срамежливите деца да придобият самочувствие и балансира по-активните.

Набляга се на моралните аспекти на бойните изкуства, толерантност и уважение на другите.

Необходима ли е специална екипировка?

Децата тренират със широки и удобни дрехи, които да не пречат на движението на тялото. Необходими са леки и гъвкави спортни обувки /гуменки/. В този смисъл не е необходимо закупуването на специален екип за ежедневните тренировки.

На тези деца, които ще участват на републикански състезания е необходимо да се осигури специален традиционен костюм.

В зависимост от условията в залата за тренировки може да се наложи закупуване на постелки за земя, на които да се правят упражнения, така че да бъде по-удобно за децата.

Травматичен ли е този спорт за децата и за какво да се внимава?

Травмите по време на тренировка са рядкост, поради липсата на двубои и са такива, които всяко дете може да получи, когато играе навън – да се спъне, да стъпи на криво.

Ако детето има гръбначни изкривявания или е дюстабанлия се консултирайте с лекар и задължително уведомете треньора, защото не всички упражнения са подходящи за тях. Ако треньорът не бъде уведомен това може да доведе до допълнително задълбочаване на проблема. Деца, с такива проблеми, могат също да тренират УШУ, но за тях се изготвя специална програма от упражнения.

Постоянство и дисциплина или защо детето ми иска да се откаже?

Като родител всеки от нас иска детето му да е образовано, дисциплинирано успешно във всичко , с което се захване.  Много от нас записват децата си на бойни изкуства, за да се научат на постоянство и дисциплина. Но дали едно дете може да го постигне само? Като треньор на деца знам, че това зависи много от мен и от моите колеги – за заинтригувам детето, да направя тренировката достъпна и малко предизвикателна, за да стимулирам децата да се връщат отново и отново в залата, докато усвоят техниките и дисциплината. Но като родител на 6-годишно хлапе знам, че това зависи и от родителите – да се заинтересуваме как е минала тренировката, има ли нещо ново, намерило ли е детето приятели в залата, да чуем похвалата от треньора/учителя, за да насърчим старанието. Защото, да си признаем, винаги е по-интересно да поиграеш с приятели навън отколкото да се потиш в залата.  Точно тук идва нашата роля  – да поощрим детето да влезе в залата, да го научим на постоянство и дисциплина.

Често се случва след първия месец тренировки, първоначалния ентусиазъм  да намалее и детето да иска да се откаже. Точно тогава всички техники се повтарят отново и отново, за бъдат усвоени, а това не е забавно колкото гледане на телевизия, например. И отново е наш ред като родители да обясним, че и най-интересното пътешествие започва с една обикновена крачка и с малко повече търпение отново ще стане интересно.

Особено тежко  е за малките след коледната и пролетна ваканции и тогава най-много деца и то талантливи, се отказват. Е, представете си, че вие трябва да отидете отново на фитнес или аеробика след една прекрасна отпуска. Трудно е, нали? Но с малко подкрепа от приятел всеки може да преодолее  това изпитание на волята.

И накрая, с ясна представа за трудностите пред всеки родител, най-постоянни и дисциплинирани са тези деца, които усещат съпричастност от големите!

Л. Чобанова-Иванова, родител и треньор

Like us !!!